Huid

Schoonheid komt van binnen, en dat is ook zo. Meer dan je denkt. Een goede voeding zorgt bijvoorbeeld direct voor een betere huid. Maar ook op langere termijn helpen verzorgende bestanddelen bij het behouden van een jong en fris uiterlijk.
Het gezegde ‘je bent wat je eet’ heeft dus absoluut een kern van waarheid. Er is een samenhang tussen voedsel en de conditie van huid en haar. Wie alleen maar junkfood neemt en zelden samengestelde koolhydraten, eiwitten en verse groenten, komt belangrijke voedingsstoffen tekort.
Een paar producten die belangrijk zijn voor de huid zijn:
Aardbeien - een belangrijke bron van vitamine C.
Peterselie - bevat ijzer, kalium en fosfor en is een goede vochtafdrijver.
Knoflook - neutraliseert giftige stoffen en voorkomt vetophopingen in de bloedvaten.
Kip - bevat aminozuren die de brandstof zijn voor de aanmaak van nieuwe huidcellen.
Papaya - bevat een gezonde hoeveelheid vitamine A.
Volkorenbrood - rijk aan vezels en dat is goed voor de darmfunctie.

Zonneschijn

Zoals vrijwel iedereen inmiddels wel weet, moet je goed op de huid letten als je gaat zonnen. De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is slecht voor de mens. Men zit al snel te lang in de zon en wie veel in de zon komt, krijgt niet alleen eerder rimpels, maar loopt ook meer risico op huidkanker. Onze huid verkleurt onder invloed van UV-straling en de UV-B straling zorgt er bovendien voor dat onze huid iets verdikt. Dit laatste geeft een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon. En dat is mooi meegenomen. Een zonnebank moet ook twee soorten UV stralen geven. Zowel UV-A waar je bruin van wordt als UV-B voor de bescherming. Als je een zonnebank met beide stralen hebt, biedt deze nepzon dus dezelfde voordelen als de echte zon, maar ook dezelfde nadelen!

Ruw

Een ruwe gezichtshuid kun je weer glad maken door te deppen met melk. En met zure melk worden sproeten bleker.

Massage

Wees voorzichtig met een gezichtsmassage. De spieren in ons gezicht zijn heel fijn en daarom moeten we er voorzichtig mee omgaan. Door onnodige gezichtsmassage of stevig inmasseren van cosmetica kunnen de spieren uitrekken, waardoor ze gaan hangen. Dan kan niet de bedoeling zijn. Oefen dus met je vingertoppen alleen wat lichte druk uit, ook als je crème aanbrengt en werk bij voorkeur horizontaal.

Niet lachen?

Rimpels ontstaan door huidsamentrekkingen. Als je dus de huid maar 'uit de plooi' houdt dan zullen er ook niet zo snel rimpels ontstaan. Maar dat is echt niet de oplossing. Het lachen waardoor rimpels kunnen ontstaan is namelijk ook wel erg gezond voor het lichaam. Wil je de rimpels echt een beetje in toom houden neem dan bijvoorbeeld een antirimpel crème.
Sinaasappelhuid

Dit komt vooral voor bij vrouwen en voornamelijk op de bovenbenen en heupen. Dit moet van binnen en van buiten bestreden worden. Vetarm eten, sterke kruiden vermijden en veel sap van citrusvruchten drinken. Tegelijkertijd is veel lichaamsbeweging belangrijk en de huid masseren. Vaak is het ook goed om een paar kilo af te vallen!

Lekker ruiken

Je wilt natuurlijk ook lekker ruiken! Een vervelende zweetlucht is wel het laatste waar anderen op zitten te wachten. Met een lekkere parfum hangt er een lichte maar erg lekkere geur om je heen.

Haren

Heb je haren op plekken waar je het liever niet zou hebben?
Maak er gebruik van als je echt vindt dat het nodig is.

Wassen

Was het gezicht nooit met zeep. Ook hard water moet hiervoor niet gebruikt worden. Ongezouten boter is wel een goed reinigingsmiddel voor het gezicht. Insmeren en even laten intrekken en dan met papier verwijderen. Een ander goed reinigingsmiddel is een eierdooier vermengd met een beetje slaolie. Opbrengen en zo'n 5 tot 10 minuten laten intrekken en dan met lauw water afwassen. Als je een heel vette huid heeft dan kun je er ook nog wat citroensap aan toevoegen.

Glimmende neus

Wie last heeft van een glimmende neus kan de neus regelmatig deppen met citroen, aardappel of komkommer.

Witte tanden

Als je tanden witter zijn dan lijkt alles eromheen weer donkerder! En dat geeft vaak een gezond uiterlijk. Voor witte tanden moet je in ieder geval elke dag goed poetsen.

Verbrand

Bij een verbrande huid (van de zon) moet je een lekker bad nemen. Voeg een halve liter karnemelk aan het badwater toe, zonder andere (schuimende) producten. Het verzacht, verzorgd en koelt de (rode) huid.

Bruin worden

Vooral voor de blanke vrouw is het toch vaak een wens om er lekker bruin uit te zien. Het staat mooier en (lijkt) veel gezonder. Maar zoals hierboven al staat is teveel in de zon ook niet alles. Wees dus altijd voorzichtig met de zon.
 

Diverse